Uitwendige therapie
Uitwendige therapie

Uitwendige therapie kent drie vormen: ritmische lichaamsinwrijvingen, kruiden-, zalf- of oliekompressen en badtherapie. Deze behandelingen worden gegeven door speciaal opgeleide verpleegkundigen die voor de behandelde persoon bewust de titel patiënt (=geduld) hanteren. Na het toepassen van het natuurlijke geneesmiddel via de huid wordt de patiënt ingebakerd om 20/30 minuten na te rusten. Het doel daarvan is om ‘een pas op de plaats’ te maken, het middel te laten spreken. In deze rusttijd kan het lichaam tot rust en de patiënt tot zichzelf komen.

Meenemen: een (liefst flanellen) laken en twee handdoeken van ongeveer 120 x 80 cm.

Belangrijk: 24 uur na de behandeling niet douchen of baden.

Naast uitwendige therapie, bieden onze verpleegkundigen ook badtherapie en de Bentinck massagetherapie aan.

 • Voor wie

  Voor iedereen met gezondheidsklachten die de verantwoordelijkheid voor de eigen gezondheid wil nemen. De keuze voor de behandeling wordt afgestemd op de klacht, rekening houdend met de voorkeur van de patiënt.

 • Hoe werkt het

  Via de huid (vandaar de naam ‘uitwendige therapie’) wordt een natuurlijke olie aangeboden. De handen van de therapeut (die eventueel gebruikmaken van een katoenen lap en wat water) werken als bemiddelaren tussen geneesmiddel en patiënt.

  Er wordt gebruik gemaakt van oliën (bijvoorbeeld lavendelolie, rozenolie of tijmolie), zalven (bijvoorbeeld koper- en goudzalf) en kruiden (bijvoorbeeld kamille, duizendblad, mosterdzaad of gemberwortel). Ons lichaam is natuur en ‘begrijpt’ de taal van deze middelen die worden voorgeschreven door de antroposofisch arts of doelbewust gekozen door de verpleegkundige

 • Een behandeling

  Na het toepassen van het geneesmiddel via de huid wordt de patiënt ingebakerd om 20/30 minuten na te rusten. Het doel daarvan is om ‘een pas op de plaats’ te maken en het middel te laten spreken. Het lichaam kan tot rust en de patiënt tot zichzelf komen. Na de rust is er kruidenthee. De behandeling duurt in totaal negentig minuten en wordt gegeven in een serie van zeven keer in een frequentie van één of twee keer per week.

 • Wat kost het

  Intake € 35,-
  Totaalinwrijving of Volkier Bentinck massage € 47,50
  Voor kinderen tot en met 10 jaar € 39,-
  Eenmalige behandeling met instructie orgaankompres € 47,50
  Aanvullend orgaankompres bij totaalinwrijving € 10,-
  Gebruik van olie: per behandeling € 4,-

  De materialen die nodig zijn bij het thuis aanleggen van een wikkel zijn bij ons te koop.
  Prijs ‘wikkelsetje’ € 10,-

  Behandelingen aan huis:

  • Tarieven als boven + € 20,-
  • meer dan 15 minuten reistijd: + € 27,50
  • Advies, instructie per 10 min. (ook tel. of per mail): € 10,-
  • in weekend gelden andere tarieven 

   

  Vergoedingen verpleegkundige zorg antroposofie, uitwendige therapie
  Wij  vinden  het van belang u te informeren over het feit dat er mogelijk behandelingen niet meer door uw zorgverzekering worden vergoedt vanaf januari 2019. Verpleegkundige zorg antroposofie, bij u wellicht beter bekend als uitwendige therapie, valt onder de beroepsgroep V&VN AZ.

  De beroepsgroep V&VN AZ wordt in 2019 erkend door:

  • VGZ ( Univé, Bewuz+,IZZ,IZA, Zekur.nl, UMC, United Consumers, VGZ)
  • Menzis (Ander zorg, HEMA, PMA Menzis)
  • DSW (stad holland, In Twente, DSW)
  • Zorg & Zkerheid (AZVZ, Zorg en Zekerheid)
  • Enzo (Salland , Zorg Direct)
  • Ditzo (Amersfoortse, DITZO)
  • ONVZ (PNO zorg, VvAA, ONVZ)
  • Promovendum ( Promovendum, Besure, National academic)
  • Aevitae

  En de beroepsgroep V&VN AZ wordt in 2019 NIET erkend door:

  • Achmea (FBTO, Avero, Friesland*, Zilveren Kruis, Pro Life, OZF, Interpolis, Zie Zo 
   *de Friesland heeft NVAZ wel in de lijst van erkende beroepsverenigingen staan.
  • CZ  (Ohra, just, Nationale nederlanden, CZ )  ** vanuit NVAZ doen we nog een poging om de V&VNaz terug op de lijst te krijgen. 

  VGZ, Univé, Bewuz+,IZZ,IZA, Zekur.nl, UMC, United Consumers: is bekend dat zij t.n.t. zonder problemen vergoeden, maar het is lastig om ons te vinden.

  *9 december 2018 op internet geconstateerd door Josien van Sandick secretaris V&VN AZ.
  Er kunnen geen rechten verbonden worden aan deze informatie.
  Welke tarieven vergoed worden hangt van de aanvullende verzekering af.
  Let op: het gaat om erkenning vanuit Aanvullende Verzekering.

 • Specialisatie

  Naast uitwendige therapie bieden onze verpleegkundigen ook badtherapie aan en de Bentinck massagetherapie.

  Bentinck massagetherapie
  Deze 60 jaar oude massagevorm is in 1943 ontwikkeld door Volkier Bentinck (1912-2007) op vraag van Ita Wegman. Bentinck gebruikte bij de ontwikkeling van zijn behandelmethode het beeld van een steeds doorgroeiende rozenstruik, die echter steeds minder rozen gaat dragen. Door de rozenstruik rigoureus te snoeien kan het weer tot bloei komen.
  Dit snoeien is het principe van Bentincks medische massage therapie. Een uitgesproken en zeer ongebruikelijke massagevorm.

   Sinds enkele jaren wordt deze therapievorm gegeven door verpleegkundigen, artsen en fysiotherapeuten.

  Voor wie?
  Helpend voor mensen met:

  • Problemen bij in-of doorslapen
  • Bij elke vorm van disbalans
  • Relatie-crisis situaties (en hun kinderen)
  • PTSS /Burn-out
  • Behoefte aan ondersteuning van (trans)genders
  • Last van vastgegroeide levenspatronen.

  Wat?
  De massagetherapie is opgebouwd uit een cyclus van 7 behandelingen. Een tweede cyclus word aangeraden.

  Therapie-spelregels:

  1. Start met volledig invullen van gezondheidsvragen en behandelovereenkomst.
  2. Dagelijks, 1 liter warm water drinken. Start in de ochtend op nuchtere maag.
  3. Dagelijks een wandelingetje van 5 tot 15 minuten te maken.
  4. Beeldscherm (computer, televisie, smart-phone etc) tot een minimum te beperken.
  5. Naast deze- géén andere therapieën aangaan zonder overleg met je therapeut.
  6. 24 uur na de behandeling niet douchen, baden, sauna etc.
  7. Veranderingen, hoe klein ook, noteren en bij de behandeling bespreken.

  Na 21 jaar, waarvan 7 jaar binnen Aquamarijn, uitwendige therapie te hebben mogen geven, verschuif ik, Marion Gores, mijn activiteiten vanaf 2020 naar het werken met Bentinck massage therapie. Daarbinnen wil ik onderzoeken hoe ik binnen Aquamarijn  maar ook een groter landelijke en internationaal geïnteresseerden, bekendheid kan geven aan deze behandelvorm. Mijn warme, jonge en deskundige collega’s Jolanda Elzinga en  Judith Mulder zullen dan ook per 1 januari 2020 alle vragen voor uitwendige therapie op zich gaan nemen. Hiervoor ben ik hen zeer erkentelijk, omdat deze behandelvorm die zo heilzaam is in tal van situatie aan hun vakkundige handen is toevertrouwd.

  In 2013 kreeg ik mijn certificaat voor de Bentinckmassage therapie die ik gevolgd had uit louter nieuwsgierigheid. Echter ik raakte gefascineerd door de werking van deze behandelingen. Beetje bij beetje probeerde ik in overleg met de aan mij toevertrouwde patiënten én de verwijzende artsen deze behandelingen uit. Dit ontstond door de vraag die ik mezelf stelde: Is deze persoon misschien beter geholpen met deze, voor iedereen, nieuwe behandelvorm?  Ik ontdekte dat bij mensen met bepaalde klachten iets anders nodig was: ‘niet omhullen maar onthullen’, waren woorden die bij me boven kwamen.

  Heel gul hebben zowel patiënten als artsen mij het vertrouwen geven om hiermee aan t werk te gaan en te blijven. Dit heeft een ontwikkeling in mijzelf in een stroomversnelling gebracht. Zoiets maakt duidelijk hoeveel je als hulpverlener te danken hebt aan de patiënten en doorverwijzers. Maar ook hoe aan nieuwe ontwikkelingen kunt groeien. Dit vervult mij met dankbaarheid. Vanaf januari 2020 kunt u alleen nog voor deze behandelingen bij me terecht. Mijn plan is  om verder te werken met een onderzoekende blik in hoeverre aan te tonen is dat de Bentinckmassagetherapie een goede bijdrage kan leveren aan het genezen van b.v. trauma. Hiervoor bestudeer ik momenteel het werk ‘Traumasporen’ van traumaspecialist en psychiater Bessel van der Kolk. Ook heeft de leermeester van de antroposofie Rudolf Steiner geschreven over wat trauma is en hoe er met getraumatiseerden gewerkt kan worden aan herstel. Daarmee verzamel ik praktijkvoorbeelden die ik tot  anonieme casuïstiek omvorm, die met toestemming van de patiënt gepubliceerd kan worden. In dit proces vind ik de warme medewerking van collega’s uit het land en het bestuur van de Volkier Bentinckstichting als partners aan mijn zijde gekregen.

  Marion Gores, november 2019

  Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van Marion Gores.

 •  
 •  
Patient aan het woord

‘Bedankt nog eens voor de behandelingen. Die hebben mij ontzettend goed gedaan. Het is echt verbazingwekkend hoe volledig ik mijn dagelijks leven en zorgen los kon laten tijdens de behandeling en hoeveel rust en energie dit moment van alle ontspanning geeft. Ik zei al tegen mijn vrouw dat ik dat doorlopend wel zou kunnen gebruiken.’
Stefan

‘Ik had last van stress. Was moe en uitgeput. Door deze behandelingen ben ik tot rust gekomen. De stress is uit mijn lijf verdwenen. Mijn lever bleek niet optimaal te werken. Daarvoor leerde ik mijzelf leverwikkels geven met positief resultaat. Ik heb de behandelingen als zeer positief ervaren.’
Francien

‘Wonderlijk om te merken dat ik me heel goed kan ontspannen tijdens en na de inwrijving. Anders heb ik daar best moeite mee. Ik slaap ook duidelijk beter.’
Tineke

‘De inwrijvingen met de olie helpen me mijzelf weer als geheel te ervaren. Dat gevoel van heelheid, was ik even kwijt. Het geheel(d zijn) werkt door op meerdere levensgebieden. Ook opmerkelijk is dat ik weer beter slaap.’
J.v.R.

 

 

 

 

 

Kwaliteit

Marion Gores: BIG-registratienummer: 79910608130; Beroepsver.: V&VN Antroposofische Zorg no.039; Aangesloten bij NVAZ; AGB code zorgverlener; 90037564 KvKnr.09207828

Jolanda Elzinga: BIG-registratienummer 49042301230; rel.nr. beroepsvereniging 257892/270 V&VN Antroposofische Zorg/ NVAZ; AGB code Zorgverlener : 90-103566; AGB code praktijk: 90-062920; KvK-nr. 63205599

Wilt u op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief: