Euritmietherapie
Euritmietherapie

Euritmietherapie is een antroposofische bewegingstherapie. Deze therapie, die is ontwikkeld vanuit de bewegingskunst euritmie, bevordert en ondersteunt genezing zowel bij lichamelijke als psychische klachten. Door de therapeutische bewegingen brengt de patiënt zichzelf uiterlijk en innerlijk in beweging waardoor genezingsprocessen in gang worden gezet.

Bericht van Andrea Wellenstein:
Omdat ik in een nieuwe levensfase ben gekomen, bouw ik mijn werkzaamheden als euritmietherapeut in Aquamarijn het komende jaar af.
Ik ben alleen op woensdagmiddagen aanwezig in Aquamarijn en bereikbaar via euritmie@therapeuticumaquamarijn.nl
Daarnaast ben ik op maandagen in mijn eigen praktijk in Oosterbeek werkzaam: euritmie@waila.nl.

 • Voor wie

  Euritmietherapie kan worden toegepast bij acute en chronische en aandoeningen, maar ook preventief. Zij is geschikt voor (kleine) kinderen en volwassenen. Er bestaan oefeningen speciaal voor oogaandoeningen en voor gebitsklachten. Ook om kinderen in hun groei en ontwikkeling te ondersteunen kan euritmietherapie worden ingezet. De oefeningen kunnen staand, lopend, zittend of liggend gedaan worden. Bewegingservaring is niet nodig.

  Euritmietherapie kan onder andere ingezet worden bij artrose, migraine, menstruatiestoornissen, spanningsklachten, vermoeidheidsklachten, schildklieraandoeningen, hoge en lage bloeddruk, bij depressieve klachten, angst, NAH, duizeligheid, rugklachten, hartritmestoornissen, darmklachten en slaapstoornissen.Euritmietherapie kan worden toegepast bij acute en chronische en aandoeningen, maar werkt ook preventief. Zij is geschikt voor (kleine) kinderen en volwassenen. Er bestaan oefeningen speciaal voor oogaandoeningen en voor gebitsklachten. Ook om kinderen in hun groei en ontwikkeling te ondersteunen kan euritmietherapie worden ingezet. De oefeningen kunnen staand, lopend, zittend of liggend gedaan worden. Bewegingservaring is niet nodig. 
Euritmietherapie kan onder andere ingezet worden bij artrose, migraine, menstruatiestoornissen, spanningsklachten, vermoeidheidsklachten, schildklieraandoeningen, hoge en lage bloeddruk, depressieve klachten, angst, NAH (hersenletsel), duizeligheid, rugklachten, hartritmestoornissen, darmklachten en slaapstoornissen.

 • Hoe werkt het

  In de wereld om ons heen en in de natuur vind je allerlei bewegingen en ritmes. In de mens spelen zich op lichamelijk en psychisch niveau ook tal van op elkaar afgestemde processen en ritmes af. Wanneer deze ritmes verstoord zijn treden gezondheidsklachten op. Door de therapeutische bewegingen van de euritmie worden de innerlijke ritmes hersteld en geharmoniseerd. Hiermee wordt het genezingsproces ondersteund en de weerstand versterkt. Tevens wordt hierdoor een ontwikkelingsproces opganggebracht.

 • Een behandeling

  Een euritmietherapie-sessie duurt een half uur. U komt eenmaal per week en oefent zelf thuis. Een behandelingsreeks omvat 12 tot 14 behandelingen.

 • Wat kost het

  €40,00 per behandeling van 30 minuten. Intake of kennismakingsgesprek van 45 minuten wordt als 1 behandeling in rekening gebracht.

  Euritmietherapie in groepsverband: €14,00 per keer. Dit wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. Aankondigingen hangen in de wachtkamers van Aquamarijn en zijn te vinden op deze website.

 • Specialisatie

  Euritmietherapie bij oogaandoeningen. Neurologie. Schildklieraandoeningen. Werken met kinderen.

  Euritmie in groepsverband: preventieve en hygiënische oefeningen om weerbaarheid en veerkracht te versterken, en de eigen gezondheid te versterken, bv. ook als grieppreventie.

 • Samenwerking

  De euritmietherapeut werkt samen met de huisarts en andere therapeuten van therapeuticum Aquamarijn. Daarnaast bestaat er een samenwerkingsverband van verschillende consultatief werkende antroposofische artsen in de rest van het land met een antroposofisch werkende oogarts en tandarts.

 •  
 •  
Patient aan het woord

Euritmietherapie na een trauma
‘Na een zwaar ongeluk had ik verschillende letsels in mijn schouder, pols en hoofd. Na enige tijd ontstonden ontstekingen in mijn schouder en als gevolg daarvan een "frozen shoulder". Met behulp van fysiotherapie door Bert de Brouwer, fysiotherapeut bij Aquamarijn, is het herstel zo goed verlopen dat de chirurg er verbaasd over was. Omdat ik niet bekend was met euritmietherapie had ik hiervan voor het ongeluk geen verwachtingen. Maar op advies van mijn huisarts Barbara Bischop ben ik toch naar Andrea Wellenstein gegaan. De oefeningen die ik zelf voor mijn schouder al deed waren best zwaar en pijnlijk, maar door de rustige bewegingen van de euritmie is de krampachtigheid uit mijn systeem verdwenen. De euritmie heeft niet alleen op mijn lijf een zeer positieve uitwerking maar ook op mijn hoofd: ik ben me meer bewust geworden van mijn omgeving en kan daar beter op te reageren.’

 

Euritmietherapie bij hooikoorts
‘In het voorjaar kwam ik bij de euritmietherapeute voor euritmie-oefeningen om mij te helpen bij hooikoorts. Deze oefeningen deden mij veel goed; ik had veel minder last van hooikoorts.Toen heb ik nog een aantal therapiesessies gevolgd om mij te sterken in de omgang met mijn bindings- en verlatingsangst. Ik leerde mijn grenzen beter te ervaren, mij tijdig af te sluiten wanneer ik daar behoefte aan had, en mij beter te verbinden met mensen en mijn omgeving. Ik werd me bewust van mijn eigen “ritme” in afsluiten en verbinden. Ik voel me door de euritmietherapie bewuster van mezelf, en dieper met mijzelf verbonden. Hierdoor durf ik nieuwe stappen te zetten in mijn leven. Angst is omgezet in meer vertrouwen in mijzelf. En de hooikoortsklachten zijn nagenoeg weggebleven! De euritmietherapeute zag goed wat er nodig was. De euritmieoefeningen werken diep door, zeker als je thuis ook oefent.’

Kwaliteit

Ik ben geregistreerd lid van de beroepsvereniging Nederlandse Vereniging voor Euritmietherapie (NVET), en ben aangesloten bij de klachtenregeling van de NVAZ.

Hier leest u wat u kunt doen als u een klacht heeft.

Wilt u op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief: