Voedingstherapie
Voedingstherapie

Fee van Bruxvoort, natuurvoedingskundige en diëtist i.o., heeft de komende periode een waarnemer Simone Pieterse, natuurvoedingskundige.

Voedingstherapie wil met gezonde voeding meer dan alleen het lichaam in balans brengen. Zij kijkt naar de kwantiteit van voedsel: vitaminen, mineralen, koolhydraten, eiwitten en vetten: komt er voldoende binnen en hoe is de verhouding? En zij kijkt naar de kwaliteit van voedsel: werkt iets verwarmend/verkoelend, bevordert het de vertering? Maar ook belangrijk is: hoe verwerkt (verteert) jouw lichaam het voedsel?

 

 • Voor wie

  Voor baby’s, kinderen en volwassenen die voedingsvragen hebben op het gebied van gezond willen blijven/opgroeien, vegetarisch/veganistisch eten, voeding bij sport of een klacht heeft op het gebied van: voedselallergie/-intolerantie, maag-, lever, darm, eczeem, diabetes en hypoglycemische klachten, onder- of overgewicht, eczeem, candida, hart en vaten, reuma en andere ontstekingen, hoofdpijn, vermoeidheid, hormonale klachten, stress, emotie eten, weinig eetlust en meer. Als jouw klacht of aandoening hier niet vermeld staat, informeer gerust naar de mogelijkheden.

 • Hoe werkt het

  Voedingstherapie werkt met inzichten uit de westerse voedingsleer, met name de antroposofische voedingsleer en de natuurgeneeskunde. De antroposofische voedingsleer kijkt naar de kwaliteit van voedsel en de werkzaamheid voor de verschillende gebieden van de mens: bovenpool (hoofd), middengebied (hart, longen) en onderpool (buik, ledematen). De natuurgeneeskunde kijkt naar de verschillende orgaansystemen met als focus de darmen, lever en nieren. Met bepaalde voeding kun je het zelfgenezend vermogen van het lichaam aanspreken om de balans te herstellen. Tijdens de therapie wordt ook aandacht besteed aan jouw verhouding tot eten. Ook wat eventueel de psychologische reden kan zijn waarom je bepaald eten tot je neemt of bepaald eetgedrag hebt aangewend.  

 • Een behandeling

  Bij de intake krijg je een vragenlijst en het verzoek drie dagen een eetdagboek bij te houden. Tijdens het intakegesprek overleggen we of er stapsgewijs adviezen worden gegeven of dat er een klein of groot voedingsplan wordt gemaakt. Een voedingsplan kan bestaan uit een voedingsstoffen-berekening, doelstellingen, voedingsadviezen, een voedingsmiddelentabel, een voorbeeld dagmenu en tal van recepten. Dit plan wordt dan besproken tijdens het tweede consult. Daarna volgen er evaluaties en bijstelling in vervolgconsulten. Dit varieert naar gelang de vraag, behoefte en voortgang van één tot zes consulten.

 • Wat kost het

  Hieronder vind je de praktijk tarieven die per 1 februari 2023 in rekening worden gebracht. Tot 1 februari geldt nog het uurtarief van € 78.

  Intake (60 minuten)                                               €    85,00
  30 minuten consult*                                              €    42,50      
  45 minuten consult*                                              €    63,75
  60 minuten consult*                                              €    85,00
  Uitwerking voedingsadviezen**                           €  120-175
  Telefonisch of email consult (per 15 min.***)         €    21,25
  Specifiek verslag op verzoek van de cliënt            €    42,50

  *   In overleg met jou wordt gekeken welke tijd voor jou gewenst is.
  ** Bij het individuele voedingsadvies komt vaak een uitwerking van voedingsadviezen.
  Dit zal altijd eerst overlegd worden en afhankelijk van de gewenste uitgebreidheid hiervan variëren de kosten.
  *** Daar waar het gaat om mails en telefoontjes die bijdragen aan het traject.

  Praktijk Kijk op Voeding werkt op restitutiebasis. Voor de consulten ontvang je binnen 2-3 dagen na afloop een rekening die je binnen 14 dagen dient te voldoen. Als je voldoende aanvullend verzekerd bent voor alternatieve geneeswijzen dan kun je deze rekening bij je verzekeraar indienen voor terugbetaling (restitutie). De meeste zorgverzekeraars vergoeden de kosten (gedeeltelijk) als je aanvullend verzekerd bent voor Alternatieve Geneeswijzen (natuurgeneeskunde), maar er zijn uitzonderingen. Om verrassingen te voorkomen is het goed om dit na te vragen en te noemen dat de therapie valt onder “Natuurgeneeskunde” en de therapeut aangesloten is bij de beroepsvereniging VBAG.
  Gedeclareerde kosten uit de aanvullende verzekering vallen niet onder eigen risico en je kunt direct zonder verwijsbrief terecht
  Op dit moment ben ik een opleiding aan het afronden waardoor het naar verwachting vanaf mei mogelijk is om ook vergoeding uit de basisverzekering te krijgen. Dan geldt wel het eigen risico.

  Annulering afspraak
  Afspraken die je korter dan 24 uur van te voren afzegt, worden in rekening gebracht tegen het zogenaamde 60% tarief, welke niet vergoed wordt. Er kan helaas geen uitzondering gemaakt worden bij ziekte of overmacht.

  Bankgegevens Praktijk Kijk op Voeding
  Rekeningnummer: NL20RABO 01259.09.187
  Ten name van: Kijk op Voeding

  Registratienummers
  KvK nummer: 30264714.
  AGB-code Praktijk: 90015264    
  AGB Zorgverlenersnummer: 90036535    

  In verkeer met mijn cliënten gelden de bepalingen, de beroepscode en het tuchtrecht van de V.B.A.G./R.B.C.Z
  Ik ben aangesloten bij de klachtenregeling van de VBAG en het RBCZ.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Patient aan het woord

‘Fee heeft me enorm geholpen om meer inzicht te krijgen in mijn eetpatroon. Ik kampte met vermoeidheidsklachten en een lactose-intolerantie. Allereerst luisterde zij goed naar mijn eigen verhaal en wat ik zou willen verbeteren. Fee’s advies was erg deskundig en toegesneden op mijn persoonlijke gewoonten. Dit maakt haar adviezen heel praktisch. Fee legde ook goed uit waarom ik bepaalde dingen beter wel of niet kon doen. Dat was voor mij heel motiverend. Tot mijn verbazing merkte ik dat ik vrijwel meteen en bijna ‘als vanzelf’ betere eetgewoonten kreeg.

Na zes maanden kan ik vaststellen dat nog steeds veel beter en bewuster eet dan voordat ik naar Fee ben toegestapt. Ik ben zelfs een stuk afgevallen, wat eigenlijk helemaal niet mijn opzet was! (Eigenlijk was ik wat te zwaar, maar zelf zat ik daar niet zo mee) Maar het belangrijkste vind ik dat ik beter weet wat ik eet en beter begrijp waarom ik bepaalde dingen beter wel of niet kan eten.’

Sander Koole (35 jaar)

 

Kwaliteit

Lid van de V.N.V.K. nr.: 200602
Lid van de V.B.A.G. nr.: 2.070707
Lid van de R.B.C.Z. nr.: 911527
VBAG licentienr.: 2.070707A         
RBCZ licentienr.: 911527R
KvK nummer: 30264714.
AGB-code Praktijk: 90015264    
AGB Zorgverlenersnummer: 90036535  

In verkeer met mijn cliënten gelden de bepalingen, de beroepscode en het tuchtrecht van de V.B.A.G./R.B.C.Z
Ik ben aangesloten bij de klachtenregeling van de VBAG en het RBCZ.

Wilt u op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief: