Filter:
 • Mondkapje

  Binnen de publieke ruimtes in het hele gezondheidscentrum vragen we u om mond, neus en kin te bedekken.

  In ieder geval waar de anderhalve meter niet te handhaven is.

 • Therapieën en corona

  Huisregels binnen Therapeuticum Aquamarijn in verband met COVD-19).

  Belangrijk is dan dat we ons samen houden aan de hygiëneregels:

  •         Geen handen schudden
  •         Neem je eigen laken en badhanddoek mee (bij de fysio/ verpleegkundige)
  •         Was je handen voor en na de afspraak
  •         1 persoon per (fysio)therapeut
  •         Hoest en nies in je elleboog
  •         Houd 1,5 meter afstand van andere patiënten
  •         Bij griep of andere luchtwegklachten kom je niet

  De therapeuten mogen behandelen zowel binnen als buiten de 1,5 meter.

  Afspraken in het pand

  Met ingang van 5 oktober 2020 geldt tot nader order het dringende advies om vanaf de leeftijd van12 jaar een mondkapje te dragen in de gezamenlijke ruimtes van het pand. Voor het gebruik van mondkapjes binnen de behandelruimte volgt de therapeut de adviezen van de beroepsgroep en is individuele afstemming mogelijk.

  Gebruik bij voorkeur voor Wachtkamer 1 (fysiotherapie, uitwendige therapie, osteopathie, haptotherapie) de ingang bij de Huisartsenpraktijk Aquamarijn (zie afbeelding), tenzij traplopen een probleem is.

  Verder is het fijn als u niet meer dan 5 minuten voordat de afspraak begint aanwezig bent.

  Wanneer is het beter om niet te komen?

  Stel uzelf de volgende vragen:

  •    Heeft u een of meerdere van de volgende (ook milde!) symptomen: neusverkoudheid of hoesten of benauwdheid of koorts?
  •    Let daarbij ook op de volgende symptomen: keelpijn, (tijdelijk) verlies van reuk en smaak, hoofdpijn, diarree.
  •    Heeft u de afgelopen 24 uur klachten (COVID-19 symptomen) gehad? Zie boven.
  •    Heeft u huisgenoten/gezinsleden met koorts en/of benauwdheidsklachten?
  •    Is er bij uzelf of een huisgenoot/gezinslid in de afgelopen 14 dagen corona vastgesteld?

  Alleen als u op één van de vragen ja antwoord, is het verstandig om de afspraak te verzetten en contact met uw therapeut op te nemen. Indien nee, dan is er geen bezwaar om behandeld te worden.

  Indien u tot een risicogroep behoort kan het zijn dat de therapeut voorstelt voor de zekerheid mondbescherming te dragen. Overlegt u hierover met uw therapeut.

  Tot nader order worden annuleringen i.v.m bovenstaande triage-vragen u, ongeacht of deze tijdig zijn, niet in rekening gebracht.

  Disclaimer

  Ondanks alle genomen voorzorgsmaatregelen blijft de kans, hoe gering ook, bestaan dat u besmet raakt in de praktijk of op weg hier naartoe. Met het maken van de afspraak gaat u akkoord met dit risico.

  Samen doen we er alles aan om verspreiding van het coronavirus te voorkomen: jouw therapeut vertelt je welke  zorg mogelijk is. We vertrouwen erop dat je begrip hebt voor de maatregelen.

  De therapeuten van Therapeuticum Aquamarijn

 • CZ en VGZ verlagen tarief niet gecontracteerde fysiotherapeutische zorg!

  Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) is samen met talloze fysiotherapeuten onaangenaam verrast door het bericht dat zorgverzekeraars VGZ bij een aantal van haar labels de vergoeding voor ongecontracteerde fysiotherapie in de basisverzekering op 65% heeft gesteld.

  CZ hanteert bij 2 van haar labels al jaren vergoedingspercentages van 60% en 65%. Voor de aanvullende verzekering is de vergoeding dit jaar zelfs op slechts 50% gesteld! Patiënten van ongecontracteerde fysiotherapeuten, die verzekerd zijn bij deze labels van CZ en VGZ, worden hiermee ernstig gedupeerd. De betrokken fysiotherapeuten zijn van tevoren niet over deze maatregel op de hoogte gebracht. Het KNGF heeft deze gang van zaken bij CZ en VGZ aangekaart en dringt aan op het terugdraaien van deze maatregel.

  Patiënten gedupeerd
  Tot nu toe vergoedden nagenoeg alle zorgverzekeraars 75% van de factuur die patiënten ontvangen van ongecontracteerde fysiotherapeuten, als je een aanvullende naturapolis hebt.  De vergoeding vanuit een aanvullende restitutiepolis bedraagt bij veel verzekeringen 100% of bijna 100%.  De veel lagere vergoedingen die CZ en VGZ in een aantal labels in afwijking daarvan nu hanteren, gaan door deze ondergrens. Dit betekent dat verzekerden van CZ en VGZ, die zich laten behandelen door niet bij hen gecontracteerde fysiotherapeuten, vele tientallen euro’s per behandeling uit eigen zak moeten gaan betalen.

  Vrije keuze patiënten onder druk
  Gecontracteerde en ongecontracteerde fysiotherapeuten werken allemaal volgens dezelfde criteria en richtlijnen van het Kwaliteitsregister Fysiotherapie (KRF NL) van het KNGF. Aangezien er geen verschil zit in de kwaliteit van behandelen tussen gecontracteerde en ongecontracteerde fysiotherapeuten, is het onverdedigbaar en onvoorstelbaar dat CZ en VGZ dat onderscheid wel maken en daarmee hun eigen verzekerden op kosten jagen. Daar komt bij dat beide verzekeraars hiermee de vrije zorgkeuze van patiënten onder druk zetten. Sommige patiënten moeten immers uitwijken naar een andere zorgaanbieder, waardoor hun vaste behandelrelatie noodgedwongen wordt gestopt.

  Bron: KNGF

 • Nieuwsbericht over bloedprikken bij de SHO

  Nieuwsbericht over bloedprikken bij de SHO.

  Vanaf 24 juni kunt u alleen nog maar op afspraak bloed laten prikken bij de prikposten van de SHO. Het is niet meer mogelijk om gebruik te maken van het zogenaamde inloopspreekuur. Dit in verband met de 1,5-meter Coronamaatregel en te grote drukte in de wachtruimtes.
  U kunt online afspraken maken via de website www.sho.nl
  Hier vindt u een link die u direct doorverwijst naar de pagina. U kunt hier kiezen welke plaats, welke locatie, welke dag en welk tijdstip. Het is belangrijk dat u een afspraak maakt, zonder afspraak is de kans groot dat u niet geholpen kunt worden.
  Mocht het voor u niet mogelijk zijn om online een afspraak te maken, dan kunt u bellen naar nummer 088-9997777. Er zit een team voor u klaar om een afspraak voor u in te plannen.

 • Telefoonnummer van de GGD 0800-1202

  Bericht van de GGD
  Heeft u klachten die mogelijk wijzen op corona? Dan verzoeken wij u om een coronatest te laten doen bij de GGD. Dit kan in de teststraat via telefoonnummer: 0800 – 1202. Voor meer informatie: ggdgelderlandzuid.nl.

 • Toegang tot uw medische gegevens door huisartsenpost

  Toegang tot uw medische gegevens door huisartsenpost

  Tijdens de coronacrisis kan het gebeuren dat u buiten onze openingstijden een huisarts nodig heeft. Dan komt u bij de huisartsenpost of bij de spoedeisende hulp terecht. Het is daarom belangrijk dat zij kunnen kijken naar de medische gegevens die uw huisarts van u bijhoudt. Zo kunnen zij u snel en beter helpen.

  Misschien heeft u ons al laten weten dat de huisartsenpost uw medische gegevens mag bekijken. U heeft dan toestemming gegeven voor informatie uitwisseling via het Landelijk Schakelpunt (LSP). Ruim de helft van de Nederlanders heeft daar nog geen keuze over gemaakt. Tijdens de coronacrisis mogen tijdelijk de medische gegevens van deze patiënten ook worden bekeken door de artsen op de huisartsenpost. Uw gegevens mogen alleen worden bekeken als u contact heeft met de huisartsenpost. En alleen als u daar op dat moment mondeling toestemming voor geeft.

  Heeft u eerder aangegeven dat u geen toestemming geeft? Dan verandert er niets. Uw medische gegevens zijn nooit te bekijken, ook niet tijdens de coronacrisis. Wel kunnen wij in overleg met u een Memo versturen naar de huisartsenpost met daarin belangrijke medische informatie over u.

  Als u eerder al toestemming hebt gegeven voor informatie-uitwisseling dan is het voor u goed om te weten dat op dit moment er nog altijd maar beperkte uitwisseling van gegevens plaatsvindt. Onze gegevens kunnen worden ingezien door de huisartsenpost. En ons medicatiedossier kan worden ingezien door de apotheken. Ziekenhuizen kunnen onze dossiers dus niet raadplegen. Of dit in de toekomst wel gerealiseerd gaan worden weten we nog niet.

  Wij raden u namens Maatschap Huisartsen Aquamarijn aan uw keuze wel te maken. U kunt u persoonlijke keuze ten alle tijden ook weer wijzigen als u besluit toch wel óf geen toestemming meer te geven.

  Persoonlijke keuze vastleggen

  Wilt u alsnog een keuze maken of uw gegevens wel of niet mogen worden bekeken op de huisartsenpost? U kunt dit op drie verschillende manieren doen.

  Meer informatie

  U vindt meer informatie over de tijdelijke maatregel op de website volgjezorg.nl/corona-opt in.

  Op volgjezorg.nl kunt u ook zien wie uw medische gegevens heeft bekeken en/of uw keuze voor het beschikbaar stellen van de gegevens van de huisarts aan de huisartsenpost aanpassen of doorgeven.

   

   

 • Coronavirus | Covid 19

  CORONAVIRUS | COVID-19

  Wie kan Corona besmet zijn?
  Op dit moment is iedereen met luchtwegklachten verdacht voor Coronavirus besmetting. 

  Hoe gevaarlijk is besmetting?
  Nog steeds is het virus vooral gevaarlijk voor mensen met verminderde weerstand (hoge leeftijd, ernstige ziekte, afweeronderdrukkende medicatie). Rond de 98% van de besmettingen geneest restloos. Dit blijkt uit de cijfers van landen waar veel getest is. Het sterftecijfer lijkt in Nederland hoger, maar dat heeft te maken met veel selectiever testen. Hierdoor komen alleen de ernstigste gevallen in de cijfers terecht.

  Wordt het gevaar nu overdreven?
  Het belangrijkste probleem betreft de zeer snelle verspreiding. Daardoor is er een kans dat we als huisartsen en ziekenhuizen de aankomende piek van ernstige ziektegevallen onvoldoende aankunnen. Dan kunnen mensen onnodig overlijden door een tekort aan hulpmiddelen.

  Is het gevaar nog te keren?
  Verspreiding helemaal stoppen, is op dit moment niet meer mogelijk. Alleen als iedereen zoveel mogelijk thuisblijft, zal verspreiding geremd kunnen worden. Voor mensen met klachten is dat van het hoogste belang. Maar ook voor mensen zonder symptomen geldt het advies: thuisblijven. Besmettelijkheid kan namelijk vooraf gaan aan de symptomen.

  Waarom wordt er zo weinig getest?
  Vroeg testen geeft alleen onnodige belasting van de zorg en heeft geen gevolgen voor de behandeling. U zult alleen getest worden als er sprake is van een hoger risico op ernstig beloop  (zie eerder) of als u ernstige ademnood heeft, waarvoor ziekenhuis opname nodig is.

  Hoe wordt Corona besmetting behandeld?
  Behandeling bestaat voor iedereen uit isolatie om verspreiding te voorkomen. Alleen voor de ernstigste gevallen is ziekenhuisopname ter ondersteuning van de ademhaling nodig.

  VERDERE INFORMATIE
  Informatie over het coronavirus is te vinden op de website van Thuisarts.nl.
  Een FILM met informatie over het coronavirus vindt u hier: Het nieuwe coronavirus
  Wilt u informatie over het voorkomen van coronavirus, klik op deze link: voorkomen corona
  Denkt u besmet te zijn met coronavirus, kijk dan eerst hier voordat u ons belt: vermoeden corona
  Heeft u meer vragen over coronavirus kijk op de website van RIVM of bel het publieksinformatienummer van de overheid: 0800-1351

   

 • hoe versterk je je eigen immuunsysteem?

  Omdat we in de bevolking nog geen immuniteit opgebouwd hebben tegen het Corona virus dient zich meteen de vraag aan hoe we ons immuunsysteem kunnen versterken.

  Je eigen immuunsysteem is het vermogen te oordelen wat hoort wél bij mij en wat hoort niet bij mij. Dit oordeelsvermogen speelt een belangrijke rol in het handhaven van je eigen individualiteit.

  Als je tegen een probleem aankijkt kun je verschillende brillen opzetten die dan bepalend zijn voor de uitkomst, bepalend zijn voor wat je dan ziet. Er bestaat de pessimistische bril, de materialistische bril, de roze bril en ik zet nu even een holistische bril op om naar immuniteit te kijken.

  Vanuit een holistische optiek kun je de mens beschouwen als te zijn opgebouwd uit een lijf (materie), een vitaliteitskrachtenveld (de fysiologie, de werking van de organen) een psyche (ziel, de driften, begeerten en harstochten) en een geest (de individualiteit, het zelf of het ik )

  De rode draad is steeds: wat hoort wél bij mij en wat niet en hoe is dat te beïnvloeden.

  Op puur lichamelijk niveau moeten we natuurlijk proberen contact met het virus te mijden. Dit kunnen we beïnvloeden door het wassen van  we onze handen, hoesten in onze elleboog, en dragen we een beschermbril en een schort en mondmasker als we echt met een besmette patiënt in contact komen. 

  Op vitaliteits niveau, het niveau van de fysiologie, het functioneren van de organen, zijn het de witte bloedlichaampjes die het vermogen hebben waar te nemen wat wel en wat niet bij het menselijk lichaam hoort. Een nieuw virus wordt, als alles goed werkt, herkent als niet bij het lichaam horend: het wordt gemarkeerd, aangevallen en opgeruimd. In principe gaat dit automatisch.

  Is dit vitaliteit systeem nog te beïnvloeden? Mogelijk wel als je bedenkt dat het Corona virus, net zoals het griepvirus, vooral een virus is dat de luchtwegen aanvalt/belast. De luchtwegen hebben een slijmvlies met trilhaartjes die met een slagbeweging het slijm van de luchtwegen vanuit alle richting naar de keel brengen waar we het doorslikken en zo virussen, bacteriën en vuil door het maagzuur zo goed mogelijk onschadelijk maken. Alcohol en roken hebben een sterkt negatieve invloed op het gezond functioneren van de trilhaartjes in de luchtwegen. Het is dus logisch te adviseren als er griep of Corona in je omgeving heerst dat je dan stopt met roken en alcohol drinken. Alcoholisten gaan relatief vaak dood aan een longontsteking.  In het verlengde daarvan kun je de maagfunctie ook ondersteunen door minder koffie, geen koolzuurhoudende dranken te gebruiken en alcohol(weer!) en roken (ook weer) te vermijden omdat die laatste twee ook belastend zijn voor de gezonde maagfunctie.

  Daarnaast weten we dat ook vitamine D een gunstige rol speelt in ons immuunsysteem. Het is in mijn ogen geen toeval dat de meeste griep ontstaat wanneer van nature de vitamine D concentratie in het bloed het laagst is, namelijk aan het eind van de winter.

  Verder kun je met gezonde doorwarmende voeding (o.a gember, Kurkuma) je warmtehuishouding verbeteren.

  Op psychisch niveau kan het helpen eens kritisch door de vrienden en bekenden kring heen te lopen. Welke mensen geven je energie, zijn warm en hartelijk en welke zijn meer kil en cynisch en negatief? Is daar afscheid van te nemen? Van familie meestal niet, maar de omgang is vaak wel een beetje te sturen door afgrenzing te oefenen. Is de hele dag de radio aan weldadig voor je of kost het eigenlijk onnodig energie en geeft het concentratieverlies als je een specifieke taak moet uitvoeren?

  Het dichten van een psychisch energielek is absoluut weerstand verhogend denk ik.

  Op geestelijk niveau is het misschien wel het meest spannende na te gaan wat hoort nu bij je en wat niet. Sta eens stil bij de vraag welke biografische keuzes je gemaakt hebt. Welke plannen en welke idealen zijn nog onvervuld? Waar kijk je met tevredenheid op terug? Wat moet nog afgemaakt worden? Zijn er nog uitdagingen voor mij, wordt er nog ergens aan mij getrokken? Is mijn hulp nog ergens nodig?

  Zo kun je op verschillende niveaus je eigen afweersysteem een flinke steun in de rug geven.

  Harco Alkema
  (Antroposofisch Huisarts in Leiden)

 • De nieuwsbrief

  Als u hier klikt, komt u bij het archief van alle nieuwsbrieven die wij verzonden

  Lees hier de nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief: