Filter:
 • Tot nader order zullen de reguliere spreekuren van de huisartsenpraktijk komen te vervallen

  Ook in de huisartsenpraktijk moeten wij ons aanpassen aan alle regels om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Het is nu rustig in de praktijk.
  Wij verzoeken u voorlopig niet - zonder vooraf telefonisch contact - naar de huisartsenpraktijk te komen.
  De reguliere spreekuurafspraken komen tot nader orde grotendeels te vervallen. Voor alle klachten geldt dat wij patiënten vragen de praktijk te bellen. De assistente zal telefonisch met u bekijken wat nodig is om u verder te helpen. In de meeste gevallen zal de assistente of de huisarts uw klachten telefonisch afhandelen. In sommige gevallen is beoordeling op de praktijk nodig.
  Stel uw klachten en vragen niet te lang uit. U kunt altijd de praktijk bellen. Er is altijd veilige zorg mogelijk. De assistente kan met u aan de telefoon kijken hoe én wanneer u het beste verder geholpen kunt worden.
  Bij bezoek aan de praktijk zullen wij u vooraf vragen naar klachten van koorts, verkoudheid, benauwdheid etc.

 • Huisartsenpraktijk in de meivakantie - week 18 en 19

  Huisartsenpraktijk in de meivakantie -  week 18 en 19.

  In de meivakantie werken de huisartsen van Aquamarijn van maandag 27 april tot en met vrijdag 8 mei in de waarneemgroep samen met de andere huisartsenpraktijken binnen Gezondheidscentrum Onder de Linden.

  We nemen met en voor elkaar waar op één locatie in het pand: Onder de Linden 21-6 (Huisartsenpraktijk Alferink en Spel), 1e verdieping, boven apotheek Biermasz.  Hoofdingang beide pleinzijdes mogelijk.

  Voor dringende zaken, die niet kunnen wachten tot na de vakantie, kunt u van maandag tot en met vrijdag tussen 8u00 en 17u00 bellen naar: 026-4422456

  Tussen 17u00 uur ’s avonds en 8u00 uur ’s ochtends, in het weekend en op feestdagen belt u de huisartsenpost: tel.nr. 0900-1598.
  (Maandag 27 april en dinsdag 5 mei is een feestdag, dan is de praktijk gesloten. Deze dag belt u in dringende gevallen ook de huisartsenpost)

  Er worden in deze vakantieweken géén reguliere en/of controle afspraken gepland. De afspraken zullen zoveel mogelijk bij de eigen huisartsen van Aquamarijn worden ingepland.
  Op het spreekuur van de assistentes worden alleen noodzakelijke handelingen afgesproken (bijv. injecties)

  Vraag voor de vakantie uw herhaalrecepten aan. Mocht dat niet zijn gelukt, hebben wij tijdens de vakantie met apotheken (in de regio) een regeling dat alleen herhaalrecepten bij de eigen apotheek verlengd kunnen worden en het recept achteraf door de apotheek geregeld wordt met de eigen praktijk.

  Individuele vakanties van de huisartsen:

  • Kore Luske van 23 april tot en met 1 mei
  • Manon Bos van 27 april tot en met 1 mei
  • Hans van Vugt van 27 april tot en met 8 mei
  • Simone Karcher van 4 mei tot en met 8 mei

   

 • Maatregelen m.b.t. corona bij Aquamarijn

  Individuele afspraken met therapeuten

  Informeer bij de therapeut waar u een afspraak mee heeft of wilt hebben óf en wanneer deze nog werkt.

  Maatregelen in de praktijken

  • bij begroeting en bij weg gaan zullen we geen hand meer geven 
  • we wassen met nog meer regelmaat onze handen
  • we vragen aan u ook uw handen voor een afspraak te wassen
  • contactoppervlakten in de praktijkruimte en het Therapeuticum worden regelmatig ontsmet
  • onze eigen gezondheid houden we nauwkeurig in de gaten; mochten zich klachten uiten die volgens de richtlijnen van het RIVM vragen om thuis te blijven, dan zullen wij deze richtlijn volgen

  Annuleren of verzetten afspraak met therapeuten

  • we willen u vriendelijk verzoeken om de afspraak bij een therapeut te annuleren of te verzetten als u griepklachten ervaart of verkoudheidsklachten heeft
  • wij zullen tot nader bericht geen kosten in rekening brengen bij het annuleren/verzetten van de afspraak, ook niet als deze binnen 24 uur voor de afspraak wordt geannuleerd/verzet
  • zoals genoemd houden we onze eigen gezondheid nauw in de gaten houden; wij rekenen op uw begrip bij het annuleren/verzetten van onze afspraak als wij zelf klachten ervaren die het niet toelaten om aanwezig te zijn
  • wij hebben alle begrip als u de afspraak vanwege het corona virus wilt annuleren of verzetten, ook als u zelf nu geen klachten ervaart. Laat dit dan zo snel mogelijk weten.
  • de handdoeken en hoofdsteunhoezen die fysiotherapeuten en verpleegkundigen gebruiken bij massages worden eenmalig per cliënt gebruikt en daarna gewassen (dat was al zo en blijft zo)
  • massages van het lichaam worden nog wel gegeven, maar niet het hoofd.
   Voor en na de massage wassen therapeuten hun handen.

  Als u verder nog vragen heeft dan kunt u uiteraard mailen naar de therapeut waar u een afspraak mee heeft. U vindt alle contactgegevens op de website.

  We hopen dat er snel een einde komt aan deze situatie.

 • Update Coronavirus vanuit de Huisartsenpraktijk

  UPDATE CORONA

  Heeft u deze week een afspraak staan bij een arts, praktijkondersteuner of assistente?
  Deze afspraak zal in principe niet doorgaan, tenzij nader telefonisch afgesproken. 

  Kan ik naar het open spreekuur komen?
  Ook het open spreekuur kan zorgen voor overdracht van virussen. Iedereen wordt verzocht eerst te bellen, zodat we in kunnen schatten of u naar de praktijk moet komen of wij naar u.

  Hoe kunnen we dan geholpen worden? 
  We zullen u zoveel mogelijk telefonisch proberen te helpen. Het is ons streven om alleen de vragen die niet kunnen wachten te behandelen. De praktijkondersteuners zullen proberen hun gewone werk nog enigszins doorgang te laten vinden door u telefonisch te behandelen. Zorg dat u bereikbaar bent en dat uw mobiele nummers ook bekend zijn bij de assistentes.

  We willen u vragen geduld te hebben gezien deze uitzonderlijke situatie. Bel ons alleen bij SPOEDEISENDE vragen.

   

 • Coronavirus | Covid 19

  CORONAVIRUS | COVID-19

  Wie kan Corona besmet zijn?
  Op dit moment is iedereen met luchtwegklachten verdacht voor Coronavirus besmetting. 

  Hoe gevaarlijk is besmetting?
  Nog steeds is het virus vooral gevaarlijk voor mensen met verminderde weerstand (hoge leeftijd, ernstige ziekte, afweeronderdrukkende medicatie). Rond de 98% van de besmettingen geneest restloos. Dit blijkt uit de cijfers van landen waar veel getest is. Het sterftecijfer lijkt in Nederland hoger, maar dat heeft te maken met veel selectiever testen. Hierdoor komen alleen de ernstigste gevallen in de cijfers terecht.

  Wordt het gevaar nu overdreven?
  Het belangrijkste probleem betreft de zeer snelle verspreiding. Daardoor is er een kans dat we als huisartsen en ziekenhuizen de aankomende piek van ernstige ziektegevallen onvoldoende aankunnen. Dan kunnen mensen onnodig overlijden door een tekort aan hulpmiddelen.

  Is het gevaar nog te keren?
  Verspreiding helemaal stoppen, is op dit moment niet meer mogelijk. Alleen als iedereen zoveel mogelijk thuisblijft, zal verspreiding geremd kunnen worden. Voor mensen met klachten is dat van het hoogste belang. Maar ook voor mensen zonder symptomen geldt het advies: thuisblijven. Besmettelijkheid kan namelijk vooraf gaan aan de symptomen.

  Waarom wordt er zo weinig getest?
  Vroeg testen geeft alleen onnodige belasting van de zorg en heeft geen gevolgen voor de behandeling. U zult alleen getest worden als er sprake is van een hoger risico op ernstig beloop  (zie eerder) of als u ernstige ademnood heeft, waarvoor ziekenhuis opname nodig is.

  Hoe wordt Corona besmetting behandeld?
  Behandeling bestaat voor iedereen uit isolatie om verspreiding te voorkomen. Alleen voor de ernstigste gevallen is ziekenhuisopname ter ondersteuning van de ademhaling nodig.

  VERDERE INFORMATIE
  Informatie over het coronavirus is te vinden op de website van Thuisarts.nl.
  Een FILM met informatie over het coronavirus vindt u hier: Het nieuwe coronavirus
  Wilt u informatie over het voorkomen van coronavirus, klik op deze link: voorkomen corona
  Denkt u besmet te zijn met coronavirus, kijk dan eerst hier voordat u ons belt: vermoeden corona
  Heeft u meer vragen over coronavirus kijk op de website van RIVM of bel het publieksinformatienummer van de overheid: 0800-1351

   

 • hoe versterk je je eigen immuunsysteem?

  Omdat we in de bevolking nog geen immuniteit opgebouwd hebben tegen het Corona virus dient zich meteen de vraag aan hoe we ons immuunsysteem kunnen versterken.

  Je eigen immuunsysteem is het vermogen te oordelen wat hoort wél bij mij en wat hoort niet bij mij. Dit oordeelsvermogen speelt een belangrijke rol in het handhaven van je eigen individualiteit.

  Als je tegen een probleem aankijkt kun je verschillende brillen opzetten die dan bepalend zijn voor de uitkomst, bepalend zijn voor wat je dan ziet. Er bestaat de pessimistische bril, de materialistische bril, de roze bril en ik zet nu even een holistische bril op om naar immuniteit te kijken.

  Vanuit een holistische optiek kun je de mens beschouwen als te zijn opgebouwd uit een lijf (materie), een vitaliteitskrachtenveld (de fysiologie, de werking van de organen) een psyche (ziel, de driften, begeerten en harstochten) en een geest (de individualiteit, het zelf of het ik )

  De rode draad is steeds: wat hoort wél bij mij en wat niet en hoe is dat te beïnvloeden.

  Op puur lichamelijk niveau moeten we natuurlijk proberen contact met het virus te mijden. Dit kunnen we beïnvloeden door het wassen van  we onze handen, hoesten in onze elleboog, en dragen we een beschermbril en een schort en mondmasker als we echt met een besmette patiënt in contact komen. 

  Op vitaliteits niveau, het niveau van de fysiologie, het functioneren van de organen, zijn het de witte bloedlichaampjes die het vermogen hebben waar te nemen wat wel en wat niet bij het menselijk lichaam hoort. Een nieuw virus wordt, als alles goed werkt, herkent als niet bij het lichaam horend: het wordt gemarkeerd, aangevallen en opgeruimd. In principe gaat dit automatisch.

  Is dit vitaliteit systeem nog te beïnvloeden? Mogelijk wel als je bedenkt dat het Corona virus, net zoals het griepvirus, vooral een virus is dat de luchtwegen aanvalt/belast. De luchtwegen hebben een slijmvlies met trilhaartjes die met een slagbeweging het slijm van de luchtwegen vanuit alle richting naar de keel brengen waar we het doorslikken en zo virussen, bacteriën en vuil door het maagzuur zo goed mogelijk onschadelijk maken. Alcohol en roken hebben een sterkt negatieve invloed op het gezond functioneren van de trilhaartjes in de luchtwegen. Het is dus logisch te adviseren als er griep of Corona in je omgeving heerst dat je dan stopt met roken en alcohol drinken. Alcoholisten gaan relatief vaak dood aan een longontsteking.  In het verlengde daarvan kun je de maagfunctie ook ondersteunen door minder koffie, geen koolzuurhoudende dranken te gebruiken en alcohol(weer!) en roken (ook weer) te vermijden omdat die laatste twee ook belastend zijn voor de gezonde maagfunctie.

  Daarnaast weten we dat ook vitamine D een gunstige rol speelt in ons immuunsysteem. Het is in mijn ogen geen toeval dat de meeste griep ontstaat wanneer van nature de vitamine D concentratie in het bloed het laagst is, namelijk aan het eind van de winter.

  Verder kun je met gezonde doorwarmende voeding (o.a gember, Kurkuma) je warmtehuishouding verbeteren.

  Op psychisch niveau kan het helpen eens kritisch door de vrienden en bekenden kring heen te lopen. Welke mensen geven je energie, zijn warm en hartelijk en welke zijn meer kil en cynisch en negatief? Is daar afscheid van te nemen? Van familie meestal niet, maar de omgang is vaak wel een beetje te sturen door afgrenzing te oefenen. Is de hele dag de radio aan weldadig voor je of kost het eigenlijk onnodig energie en geeft het concentratieverlies als je een specifieke taak moet uitvoeren?

  Het dichten van een psychisch energielek is absoluut weerstand verhogend denk ik.

  Op geestelijk niveau is het misschien wel het meest spannende na te gaan wat hoort nu bij je en wat niet. Sta eens stil bij de vraag welke biografische keuzes je gemaakt hebt. Welke plannen en welke idealen zijn nog onvervuld? Waar kijk je met tevredenheid op terug? Wat moet nog afgemaakt worden? Zijn er nog uitdagingen voor mij, wordt er nog ergens aan mij getrokken? Is mijn hulp nog ergens nodig?

  Zo kun je op verschillende niveaus je eigen afweersysteem een flinke steun in de rug geven.

  Harco Alkema
  (Antroposofisch Huisarts in Leiden)

 • De nieuwsbrief

  Als u hier klikt, komt u bij het archief van alle nieuwsbrieven die wij verzonden

  Lees hier de nieuwsbrief
Activiteiten
Er zijn geen activiteiten beschikbaar.
Wilt u op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief: